Wietdampen

Woensdag 10 april, Qeshm. Heerlijk geslapen. Tegen half 8 staan we op. Buiten, in de tuin onder de sinaasappelboom heeft Peyman een ook wastafel met spiegel, dus het is veel handiger je daar op te frissen dan binnen in het badkamertje zonder licht. De vogels zijn ook al wakker. We pakken alles weer in, en we vertrekken met Peyman. Eerst gaan we naar een soort van truckerscafe in de buurt. Vol stoere waterpijp rokende mannen. Hij had ons al gewaarschuwd. De reden dat hij hier heen wilde is voor het fantastische ontbijt. En dat blijkt zeer terecht. Een groot dienblad met tomaten omelet, een schotel met ash (soort dikke peulvruchtensoep), broden, rauwkost en granaatappel “jam”. Thee erbij en we smullen er met z’n 3-en van voor minder dan 2 euro. Zo, das alvast een stevig begin van de dag.We rijden de stad uit, en dat duurt even want in Shiraz wonen meer dan 2 miljoen mensen. Het is een uurtje rijden naar het bergdorp Ghalat. Een schattig dorpje met oude huisjes, balkonnetjes, en hier en daar een winkeltje. Er stroomt een nu wel zeer snel stromend riviertje doorheen en er is een bos aan weerszijde van het riviertje. Overal zijn picknick plaatsen en kleine restaurantjes en cafeetjes. De bloesem komt net uit.

Morgen is het weekend en dan is het hier een gekkenhuis. Dan komt heel Shiraz hier picknicken. Maar nu is het er heerlijk rustig. In deze omgeving worden er veel papavers en dergelijke verbouwd zegt Peyman. Elke supermarkt verkoopt onder de toonbank ook drugs. Hey, dat hadden we hier niet verwacht. De winkeltjes ogen namelijk niet erg bijzonder. Toch heeft hij gelijk. Want waar we ook lopen, hangt er zo nu en dan echt een enorme wietlucht. Ook vrouwen zien we wiet roken. We lopen een stuk omhoog langs het riviertje. Het lijkt hier qua landschap een beetje op Luxemburg. Dat verwacht je niet zo ver van huis.We drinken kruidenthee met een heel lekker koekje erbij. Buiten onder de bomen die net vol bloesem staan. De eigenaar speelt sitar, en overmorgen geeft hij een concert in Shiraz. Dus zit hij tijdens de thee nog wat te pingelen. Na de thee hebben we zowat het hele dorp wel gezien, en rijden we terug naar Shiraz. We bezoeken de Afif Abad garden. Een grote oude tuin met een gebouw uit de Qajar tijd in het midden. Het huis en de inrichting ervan zijn nog redelijk jong. Franse Louis de zoveelste meubels en kroonluchters van kristal uit voormalig

Tsjechoslowakije. De tuin heeft mooie hoge palmbomen en bomen met roze bloesem. Verder is het slecht onderhouden.Tijd voor een lunch! We hebben geen zin in een zware maaltijd. Peyman oppert een salade. Bij Kahoo Saladbar, die pas een maand geleden haar deuren opende bestellen we elk een salade. En een vers fruitsapje. Het smaakt heerlijk, en de porties zijn enorm. Tegen een uur of half 5 zet Peyman ons af bij Shiraz International Airport. We checken in en bestellen een koffie. Die zit vreemd genoeg in een mok van Starbucks. Terwijl er in heel Iran geen Starbucks te vinden is, haha!

Op de airport krijgen we een berichtje dat onze terugvlucht vanaf Qeshm naar Esfahan na 3 tijdswijzigingen nu geheel geannuleerd is. We vliegen zo meteen dus naar Qeshm maar het is onduidelijk hoe we er weer weg komen. Dat is wel balen! We reizen met een piepklein vliegtuig van IranAir. De vleugels hebben propellers. Wij zijn de enige buitenlanders aan boord. De steward is ook in Nederland geweest en binnenkort gaat hij weer. Want hij wil beslist naar Giethoorn, dat lijkt hem echt fantastisch. Bovendien kan hij daar dan Chinees eten. We weten niet wat we horen.Na het opstijgen vliegen we al snel over lake Marhanloo, het roze meer. En ja, van bovenaf is het nog veel rozer. Het is zelfs superroze.Anderhalf uur later landen we op Qeshm airport. Direct als we uit het vliegtuig stappen merken we het meteen. Het is al avond, donker maar nog steeds bloedheet. Masood komt ons ophalen, hij zal de komende 3 dagen onze gids zijn. Een aardige  relaxte vent is de eerste indruk. We rijden in ongeveer 3 kwartier naar Dargahan, een van de 3 steden en 97 dorpjes op het eiland. Wij slapen in het Singo hotel. De kamer overtreft alle verwachtingen. Het lijkt wel een appartement. Zithoek, tafel en tv/toilettafel in de eerste ruimte. Een groot fancy, comfortabel bed in de tweede ruimte. Plus grote badkamer. En dat allemaal voor 20 euro per nacht inclusief ontbijt….het is weer een schot in de roos!

1 thoughts on “Wietdampen

  1. Net even de rijd gehad om de achterstallige verslagen te lezen. Wat heb je weer een mooie reis in elkaar gezet zeg en wat een lieve bevolking die je overal mee naar toe nemen.
    Moest wel lachen om dat Giethoorn ha ha , Chinees eten zeker omdat het daar barst van de Chinezen! Geniet nog even lekker en liefs van hier .
    Inge

    Like

Plaats een reactie