Perzisch tapijtje

Het is bijna zover, we mogen weer op pad! Gelukkig wel! Terug naar het land waar we ons hart aan hebben verloren, terug naar Iran. Nadat we met enige moeite ons derde Iraanse visum hebben verkregen, vertrekken we op 23 maart richting Tehran. We zullen dit keer ook een overstap moeten maken in Istanbul, aangezien de KLM vorig jaar is gestopt met rechtstreekse vluchten op Iran. Heel erg jammer, en nog bedankt Mr Trump!

Afgezien daarvan zijn we gewoon ontzettend blij om terug te kunnen keren naar dit prachtige land. We hebben weer een mooie route bedacht, best een uitdagend plan waarbij we veel nieuwe gebieden gaan ontdekken, maar uiteraard moet er ook ruim genoeg tijd over blijven om vrienden te bezoeken, banden te versterken, en gewoon voor de gezelligheid. Nadat we geland zijn in Tehran zullen we een paar uurtjes bijslapen en vervolgens verder vliegen naar een voor ons onbekend gedeelte van Iran, namelijk Iraans Koerdistan. Een week lang reizen wij met een Koerdisch gezin (Javad, Leili en baby Ali van net 1 jaar) door dit prachtige gebied. Mooie landschappen, bergen, gestapelde dorpjes, en de gastvrije Koerden, we kijken er naar uit!

Vanaf Tabriz vliegen we helemaal naar het noordoosten van het land, naar de stad Mashhad. Een hele heilige stad, hier gaan we ons vergapen aan de pracht en praal van de Iman Reza heilige schrijn. Religie en sublieme kunst verenigd in een schitterend complex. Dat met name in de avond werkelijk sprookjesachtig verlicht is, als ware het een Efteling paleis. Vanaf Mashhad nemen we een “savari” busje naar een uithoek dichtbij Afghanistan, naar het plaatsje Nashtifan. Hier kunnen we de verticale windmolens bewonderen die daar al meer dan 1000 jaar rond staan te draaien. Unesco werelderfgoed. De nachtbus brengt ons naar Kerman, waar we ons zullen herenigen met zowel Hadi als met Shiva en de familie.

Dan terug naar Shiraz, de favoriete stad van Lianne. We slapen bij onze vriend Peyman, en zullen daar nieuwe en bekende plekken bezoeken. Vanaf Shiraz gaan we een dag en een nacht het Zagros gebergte in, op bezoek bij de Qashqai nomaden stam. Hoe zal het zijn om te slapen in een vilten nomaden tent? Over een maand zullen we het weten! Met de nachtbus gaan we naar het zuiden, de warmte (lees hitte) tegemoet. Op Qeshm eiland blijven we twee nachten en we gaan er een nacht kamperen op het strand van het rode eiland Hormuz in de Perzische golf. Na de zinderende hitte van de eilanden, is het tijd om het maanlandschap te verruilen voor de zandduinen en de zoutvlaktes bij Varzaneh. Benieuwd of we de flamingo’s daar gaan zien! Na twee nachten verhuizen we naar Kashan, we zijn daar te gast bij de ouders van onze vriend Arman.

We sluiten af in Tehran zelf, een stad die we nog niet heel erg goed kennen. Bij Arman, eindigen we de reis. Na twee dagen Tehran verkend te hebben is het tijd om weer terug te reizen op het vliegende tapijtje richting Schiphol. Let op! De berichten zullen niet dagelijks verschijnen aangezien we niet overal wifi verwachten te hebben. Reizen jullie weer mee?

De route

2 thoughts on “Perzisch tapijtje

  1. Hoi Michel en Lianne,
    WoW jullie gaan al over 2 dagen! Wat vliegt de tijd. Ik wens jullie weer een hele mooie en veilige reis. Spannend en leuk dat jullie weer zoveel oude bekenden gaan ontmoeten, maar natuurlijk ook weer nieuwe mensen. Een hele hele fijne vakantie. Ik zie weer uit naar jullie verhalen en foto’s.
    Groetjes, Marjo

    Like

  2. Klinkt weer heel avontuurlijk allemaal , weer veel werk geweest om alles uit te zoeken , maar ook deel van de voorpret! Ben weer erg benieuwd naar je verslag en foto’s! Goede reis xxxx

    Like

Plaats een reactie