Sultan Qaboos

Zondag 4 maart, Muscat. Onze allerlaatste nacht in Oman…….de twee weken zijn omgevlogen. Tegen middernacht zullen we in het vliegtuig stappen terug naar Nederland. Maar eerst is er nog een laatste dag in Muscat, bijna een hele dag nog. Het ontbijtbuffet heeft een ongekende keuze uit de meest lekkere gerechten. Je zou het allemaal wel willen proberen, maar er zijn grenzen. davEen yoghurt  met luxe noten en pitten is altijd lekker, met een vers sapje erbij. Michel gaat voor een gebakken ei en muesli. Daarna de koffer inpakken en zelf de spullen in de auto leggen. De parkeerwachters vragen ons “Where is your driver?”  Uhhh, wij rijden gewoon zelf!  Niet gebruikelijk bij dit hotel dit soort zaken. Onze 4WD Hyundai Tucson is de allerkleinste en de aller stoffigste van de hele parkeerplaats. De meeste mensen komen naar zo’n chique hotel om te relaxen en om niks te doen. Die gaan niet offroad, of door de woestijn rijden….

We rijden naar de andere kant van de stad om de highlight van Muscat te gaan bekijken, de “Sultan Qaboos Grand Mosque“. De grote moskee van de sultan. Deze is voor niet moslims alleen te bezichtigen tussen 8 en 11 uur in de ochtend van zaterdag tot en met donderdag. Op vrijdag uiteraard niet, dan is het grote vrijdagsgebed. Hier kunnen 6500 mannen tegelijk bidden in de gebedsruimte. De vrouwen gebedsruimte is apart, hier kunnen maximaal 750 dames bidden. Verschil moet er zijn toch? Indien er ook buiten gebeden wordt, kunnen hier tot 20.000 mensen tegelijk bidden. Onvoorstelbaar zoveel eigenlijk. Het duurde 6 jaar en 7 maanden om dit bijzondere gebouw te laten herrijzen. Bij de moskee is het een drukte van belang. Er zijn veel tourgroepen van de cruise schepen. IMG_6139Ze hebben allemaal een sticker met het nummer van de groep op hun kleding. We zien tot 17 cruisegroepen. Gelukkig mogen wij wel gewoon los rondwandelen. Dit is de enige plek in Oman waar je als vrouw compleet bedekt moet gaan, dat wil zeggen lange broek, lange mouwen en sjaal over je haren. De cruisers in de korte broek mogen er niet in, de vrouwen met ontblote bovenarmen ook niet, en terecht. Een beetje meer voorbereiding zou voor sommige mensen geen kwaad kunnen.

De moskee is gemaakt van oogverblindend witte zandsteen. De koepel boven de gebedsruimte is goudkleurig, en de vele minaretten wijzen rank naar de hemel. Zowel aan de buitenkant, maar meer nog aan de binnenkant is gebruik gemaakt van de beste van de beste materialen. Hier zien we een mega groot Perzisch tapijt, het was het grootste handgeknoopte tapijt uit een stuk (60 x 70 meter).IMG_6080 Nu is het tapijt in de Sheikh Zayed Mosque in Abu Dhabi het allergrootste ter wereld. In het midden van de gebedsruimte hangt een kristallen kroonluchter van 14 meter hoog en gemaakt in Italië. De gebedsnis heel Iraans, met zijn gewelfde bovenkant, zo herkenbaar deze architectuur. Het brengt ons weer een beetje terug naar vorig jaar. Prachtig dit! Het maakt niet uit naar welke kant je kijkt, het blijft overal even mooi. Mooier dan mooi, hier werden de beste van de beste zaken op interieurgebied bij elkaar gebracht, en wat je dan ziet is onvoorstelbaar. Met open mond staan we dit alles te bewonderen. We blijven in de gebedsruimte zo lang we kunnen, wij hebben namelijk geen haast. Daarna bekijken we de andere ruimtes en de gebouwen buiten. Zo zijn er verschillende galerijen met allerlei nissen die gedecoreerd zijn met Indiaas ingelegd marmer of met Perzisch tegelwerk. Het resultaat mag er zijn. Heel het complex is bijzonder en zeer fotogeniek. Dit mag je zeker niet overslaan tijdens een bezoek in Oman.

Het Royal Opera House is op 10 minuten rijden, en deze keer hebben we meer geluk. Voor 3 OMR kopen we een ticket. De tour is kort, je ziet eigenlijk maar drie ruimtes. De entreehal is vierkant en geheel in balans qua decoraties. Herhaling maar prachtig. Dan kom je in een soort van ontvangsthal (de lobby), en deze is het mooiste. Grandeur, en prachtige materialen. Italiaans ingelegd marmer, kristallen lampen en stijlvolle trappen. Als laatste kom je in de zaal zelf waar de uitvoeringen plaats vinden. Veel teakhout uit Birma en ook hier weer fraaie decoraties. Het gebouw is vrij recent gebouwd, in 2011. Er kunnen maximaal 1100 mensen naar voorstellingen komen kijken. Hoewel het Opera House een prachtig gebouw is, valt het na ons bezoek aan de Sultan Qaboos moskee toch een beetje tegen.IMG_6153

Tijd voor een lunch. We rijden naar de Corniche bij de Mutrah soukh. Hier zijn veel restaurantjes. We gaan lunchen bij een Indiaas restaurant met uitzicht op de zee en de boulevard. Lekkere Indiase curries met garlicnaan brood en een lekkere limoen-munt sap. Beter gaat het vandaag niet worden. Het eten is heerlijk! Dan lopen we door de Mutrah soukh naar het Indiase kraampje voor nog wat samosa’s voor later op de dag. Bijna kopen we nog schaaltjes, maar we komen niet overeen met de prijs. We stappen in de auto en houden een laatste stop bij het “Al Alam Palace“, het koninkijk paleis van Sultan Qaboos bin Said al Said. Het is geel en blauw en lijkt meer op een lego speelgoed paleis. Niet echt mooi te noemen, maar smaken verschillen. De moskee was vele malen stijlvoller in onze optiek. We rijden terug naar het hotel, het is inmiddels tegen half 4. Tot zonsondergang liggen we bij het zwembad, daar hebben we eerder nog geen tijd voor vrij gemaakt. Er vliegen groene papagaaitjes en andere vogels van boom naar boom. Het zwembad is prachtig, er zijn er eigenlijk verschillende.IMG_4940 En de zee is recht voor ons. Zo krijgt de reis dan toch een heel relaxed einde. We rijden naar het viewpoint voor de sunset. Je ziet de baaien en de bergen van Muscat, en helemaal in de verte wat lichtjes van de stad. We eten hier de samosa’s op. Een mooiere afsluiting bestaat niet! Dan naar het vliegveld, de auto inleveren, en de bagage inchecken. De vlucht vertrekt om 23.35 uur.

Wat een prachtige reis wat dit weer. Een reis om nooit te vergeten, die luxe van de hotelovernachtingen die we kregen, en dat in combinatie met onze eigen georganiseerde week zoals we normaal reizen. Het was de ultieme combinatie. We hebben zoveel mogelijk uit de reis weten te halen, prachtige plekken bezocht, en lieven mensen leren kennen. Gastvrije mensen. Het was top. Te mogen zien en beleven hoe de “rich and famous” hun vakantie vieren in totale en ongekende luxe. Ontzettend leuk om mee te mogen maken! IMG_6187

Onze volgende reis gaat naar China, maar dan gewoon weer met de rugzak hoor. Wij blijven onze reisfilosofie trouw, gewoon eenvoudig en simpel past ons het beste.

3 thoughts on “Sultan Qaboos

  1. Hoi Michel en Lian, Zo te lezen was het idd weer een fantastische reis. Jammer voor jullie dat het erop zit maar ook jammer voor mij. Ik heb toch het gevoel dat ik en beetje meereis omdat jullie het zo mooi kunnen omschrijven. De verhalen van de laatste dag herken ik helemaal omdat wij ook in Muscat geweest zijn. Wel aangekomen met een cruiseboot maar zo gauw wij van boord zijn doen we ook alles zelf en zijn wij ook voorbereid en weten we wat we willen zien (en dat we bedekte kleding moeten dragen in de moskee!).
    Onze ervaringen met cruisen lijken een beetje op die van jullie tijdens deze reis; de mix van luxe en de vrijheid om zelf rond te kijken als je van boord bent en veel te zien in en korte tijd omdat je ’s nachts reist(vaart!) terwijl je in een heerlijk bed ligt te slapen! Als je het (nog) nooit geprobeerd hebt is het moeilijk oordelen!!
    Bedankt voor alle mooie verhalen!

    Like

  2. Hoi Michel en Lian wat hebben jullie er toch weer een mooie reis opzitten wij hebben echt genoten van de mooie beschrijving want dat is voor Lian geen enkel probleem bedankt dat ook wij hier van mochten genieten Noud en Greet

    Like

  3. Mooi verslag van jullie reis. Wij hebben in 2014 een gelijkaardige tour gedaan, met als extra Musamdam in het noorden en Dhofar in het zuiden. Een heerlijke reis! Zijn in 2016 trouwens nog eens terug geweest om meer van het land te ontdekken.

    Like

Plaats een reactie